Hatha Jóga

A hatha jóga az egyik legismertebb jógairányzat, amely kiegyensúlyozza a Nap és Hold jellegű (aktív és passzív, soláris és lunáris, prána és apána) energiákat a szervezetben. Az esetek nagy többségében visszafogott ütemben, lépésről lépésre sajátítják el a tanítványok a testtartások technikáját. Ez a jógatípus ideális teljesen kezdők számára, de az ászanák a magasabb gyakorlottsági szinten állók számára is könnyen adaptálhatóak.

A hatha jóga célja az egyensúly és a harmónia elérése.

Milyen egy hatha jóga óra?

A hatha szó magában foglalja a testi, lelki, szellemi egyensúlyt. A „ha” a Nap aktív, a „tha” a Hold passzív energiáját szimbolizálja. Az óra mentén ezek a szakaszok váltakoznak, a fizikai test biomechanikáját és aktuális állapotát figyelembe véve haladunk a könnyűtől az egyre bonyolultabb testgyakorlatokig, felkészítve a testet a biztonságos terhelésre, majd a teljes ellazításra.

A testgyakorlatokat keretbe zárja az óra eleji elcsendesedés és az óra végi relaxáció. Ezzel a könnyednek látszó, de mélyre ható gyakorlással elérjük, hogy a testet karbantartsuk, az elmét pedig elcsendesítsük. Ezáltal visszatalálva a mélyben lakó önmagunkhoz.

Ez a jógafajta vérbőséget okoz, amely csökkenti a gyulladást, átmozgatja a szöveteket, segíti a megújulásukat és beindítja az öngyógyítási folyamatokat. Emellett közvetlen hatása van az agyműködésre, mind a légző, mind a fizikai gyakorlatain keresztül.

Hatha jóga pozícióinak, vagyis az aszanáknak köszönhetően teljesen kicserélődünk a jógaóra végére.

A hatha jóga órák időpontja a Hajnalfény jóga stúdióban: Kedd, 18:30-20:00

Hogy mit jelent jógázni?

A válasz egyetemes, mégis mindenkinek kicsit más.

Van akinek a jóga gyakorlás jó közérzetet biztosít, másnak szellemi felfrissülés forrása. Van akinek sportot, megint másnak önismeretet, tanulást jelent.

Valójában ez mind a jóga: egy csodálatos, kihívásokkal tűzdelt önismereti út, ahol edzed a fizikumodat, csendesíted az elmédet, fejleszted a szellemiséged. Valójában életmód.

Találd meg a legjobban hozzád illő jógastílust, kezdd el ma! Tekintsd meg óráinkat!

Kövess minket Facebookon és Instagramon!

Kipróbálod a hatha jógát?

Az alábbi gombra kattintva tudsz bejelentkezni.